System i oppussingen

AN7A7561 kopi

Mange nordmenn pusser opp, og det er mange gode grunner til å pusse opp. En grunn er jo å ta vare på en stor verdi, og kanskje det dyreste du eier, nemlig hjemmet ditt.

Imidlertid viser erfaringer at det ikke er alle sider ved oppussingen som er gjennomtenkt. Hva med å gå systematisk til verks? Det er tross alt kanskje den største investeringen du gjør.

Hva er kvaliteten på din bolig? Rør til sanitæranlegg og taket kan være utslitt. Alle bygningsdeler har ulike behov for vedlikehold og utskiftninger.

Synes du at boligen din har tilfredsstillende kvalitet, kan enklere oppussing være å male vegger og tak eller legge parkett på stuegulvet.

Om du først skal pusse opp, kan det være smart å tenke langsiktig. Et behov i fremtiden kan være at alle funksjoner er på et plan. Eldre mennesker setter pris på at de har stue, kjøkken, bad og soverom på ett plan.

Et alternativ kan være å oppgradere din bolig, ved f. eks. etterisolering og bytte eldre vinduer med nye energieffektive vinduer. Slike tiltak kan gjøre at du på lang sikt sparer strømkostnader og øker komforten i hjemmet. Mange energitiltak gir også krav på støtte fra Enova.

En måte å komme i gang med prioritering av ulike tiltak, er å gjøre en tilstandsvurdering. Det er også viktig å være systematisk, det gjelder også innhenting av tilbud fra håndverkere. Viktige ting å tenke på når du skal pusse opp:

  • En god beskrivelse av hva som skal leveres/ utføres.
  • Flere tilbud for å sammenligne
  • Referanse på tilbyderne
  • Å få på plass en god skriftlig avtale

En oppussing kan også kreve søknad til kommunen. Hvis oppussingen f. eks. innebærer flytting av bærende vegger eller ombygging av bod til soverom, så er dette ting som krever søknad.

En rådgivning fra Byggkontrollen AS er fornuftig for å sikre at ting blir behandlet og fulgt opp profesjonelt.

Ta kontakt med oss om du tenker å pusse opp, så hjelper vi deg med å finne løsninger!